top of page
Affisch Musik i Örtagården 2023.jpg
Logga Art of Space transparent_edited.pn

Musik i Örtagården

För tredje året i rad blir det vacker musik i grönskan.

 

I år är det dessutom 20-årsjubileum för Föreningen Orangeriträdgården i Österbybruk.

Detta firar vi i dagarna två!

Sopransaxofonisten Anders Paulsson, virtuos i världsklass och den folkkäre underhållaren och dragspelsvirtuosen Bengan Janson gästar Örtagården!

Lördag 1 juli: Anders Paulsson med Anna Widing och Lennart Simonsson

 

 

Söndag 2 juli: Bengan Janson - med Anna Widing och Lennart Simonsson

Konserten börjar kl 15.00. Insläpp från 14.30.

Biljettpris vuxna: 200kr. Barn under 12 år: Fri entré

Konsertbiljett kan förköpas på Visit Roslagen: 

www.roslagen.se 

och även köpas på plats vid entrén till Orangeriet.

Kontant eller Swish.

Söndagens konsert med Bengan Janson hålls i Österby brukskyrka, (bredvid Orangeriträdgården) pga förväntat kraftigt regn. 

Medtag gärna egen stol eller filt.  En viss mängd platser på stolar och bänkar finns på plats, men ta gärna med egen stol eller filt ifall det blir stor uppslutning och varför inte lite picnic?

Handikappvänligt

Kultur och sevärdheter:

Bor du en bit bort? Ta en dagsutflykt till mysiga Österbybruk! Passa på att se Herrgården med parken omkring, liksom herrgårdsområdet med flera små butiker, bl a Sadelmakarlängan med konstutställning och butik. www.osterbybruksherrgard.se

 

För de riktigt kulturhungriga: Passa på att se skådespelet Järnets fångar, som spelas varje år i Vallonsmedjan. Spelas klockan 17.00

 

Mat & dryck:

Mat och fika på herrgårdsområdet finns bla på Bistro Jernet och Gammeltammen och på torget vid Coop och Ica Österby finns bl a glassbar och Hembageriet på torget, liksom Vallongrillen med pizza, kebab och hamburgare mm

Ta sig hit:

Orangeriträdgårdens adress är Herrgården Österbybruk.

 

Från Uppsala: Kör väg 290 genom Österbybruk, håll höger där vägen svänger mot Forsmark, sväng sedan till höger efter Vallonsmedjan mot Herrgården.

Från Gimo på väg 292, sväng höger mot Österbybruk, fortsätt till Klockstapeln, sväng vänster mot Herrgården. Orangeriträdgården ligger längst in på gårdsplanen bredvid Magasinslängorna.

 

Med lokaltrafik: Mälartåg från Uppsala mot Gävle eller Gävle mot Uppsala. Byte till buss 823 i Skyttorp. Eller buss 823 hela vägen från Uppsala centralstation till Österbybruks busstation, som ligger några minuters gångväg från Orangeriträdgården. För mer info: www.ul.se

Läs mer om årets artister:

Anders Paulsson - 1 juli.jpeg

Anders Paulsson

 

Anders Paulsson, (*1961) har gjort världskarriär med sin sopransaxofon och är sannolikt den förste musikern med en solistkarriär på detta i klassiska sammanhang sällsynta instrument.

Sedan debuten i Carnegie Hall 1992 har Anders Paulsson spelat in 28 CD skivor och framträtt som solist i 28 länder och uruppfört verk av 60 tonsättare i bland annat Alice Tully Hall i New York, Berlin Philharmonie, Concertgebouw Amsterdam, Wigmore Hall i London, Palau de la Musica i Valencia, Moscow International Performing Arts Centre och Kitakyushu Performing Arts Centre i Japan.

Han har framträtt som solist med Kungliga Filharmoniska Orkestern i Stockholm, Sveriges Radios Symfoniorkester, Göteborgs Symfoniker och St. Petersburg Philharmonic och har samarbetat med dirigenter som John Storgårds, Lü Jia, Okku Kamu, Johannes Gustavsson, Eva Ollikainen, Fabio Mastrangelo & Lan Shui.

Han har tilldelats den Kungliga guldmedaljen Litteris et Artibus för sina framstående konstnärliga insatser som sopransaxofonist.

Bengan Janson

 

Tangentekvilibristen och spelmannen Bengt-Åke, Bengan Janson föddes i Vällingby men flyttade under tonåren till Hälsingland. Började lira dragspel som åttaåring.

 

Att placera in den glade spelmannen Janson i ett fack låter sig inte göras. Med hänsynslös lust ger han sig in i jazzens, visans, folkmusikens och musik-komikens värld, allt är spelbart. Genom en nära publikkontakt och en osedvanlig musikalisk begåvning hanterar han både tangenter och publik på ett märkvärdigt lättsamt och begåvat sätt.

”Möten med andra musikanter är min drivkraft” säger Bengan och det kan verkligen märkas i hans meritlista: Under 90-talet hade han nära samarbeten med Östen med Resten, Thomas von Brömsen och Ulla Skoog liksom med sopranen Anne-Sofie von Otter. Han turnerade också under många år med Kalle Moreaus och turné och gjorde platta med Kristina Lugn och Allan Edwall.

Han har också samarbetat, med Putte Wikman, Dogge Doggelito, Marie Fredriksson, Jan Lundgren, Totta Näslund, Lisa Nilsson, Janne Åström, Jill Jonsson, Lill Lindfors, Charlotte Pirelli, Thomas Di Leva, Sven Bertil Taube, Claes Janson, Loa Falkman, Tina Ahlin och många, många fler.

I Januari 2020 hade ”Under kepsen på Bengan Janson – en dragspelevinks betraktelser, premiär på Regina teatern i Uppsala. Bengan och Jacke Sjödin regisserade och publik och kritiker jublade…… Under 2020 fick Bengan också Monika Zetterlundstipendiet och blev KaRAMELodikt-stiendiat.

Musik i Örtagården tidigare år

Musik i Örtagården 2022
Foto Marie & Lasse.jpg
Lördag 2 juli

Marie Bergman och Lasse Englund gästar!

Två levande ikoner inom svensk musik.
Under mer än fyrtio år har de skapat ett legendariskt uttryck och bjuder på ett samspel som gjort avtryck i hela Skandinavien.

Tillsammans presenterar de sånger ur Maries digra sångkatalog, låtskatter av Ola Magnell, Cornelis Vreeswijk. Pärlor inom svensk originalmusik, personligt tolkade med
rösten som berättare och med Marie Bergmans välkomnande, besjälade uttryck, Lasse Englunds magiska ljudrum som ramar in och lyfter oss alla, in i inlevelse,
inspiration och beröring.

Lördag 23 juli

Väsen Duo avslutar sin cykelturné hos oss!

Väsen Duo, Mikael Marin och Olov Johansson har under 37 års intensivt samspel och turnerande renodlat sitt sound och sin sceniska närvaro till den grad att de i dag är unika i sitt slag. Med sitt lekfulla och fulländade samspel verkar de trotsa fysikens lagar i något som förefaller vara en

telepatisk kommunikation.

 

Musiken är intensiv, dynamisk och fylld av humor. Med hjälp av stundens inspiration skapar de ett helt eget musikaliskt språk som i sitt tilltal är lika modernt som ålderdomligt. Med grunden fast förankrad i generationer av uppländsk spelmanstradition har de alltid blicken nyfiket fäst vid nya musikaliska mål.

IMG_3601.JPG
Väsen Duo Mellan.jpg

Nu ger de sig ut på äventyr bland gamla fina spelmän, historier och tradlåtar. Med sitt nya sound och ett antal nya kompositioner bryter de samtidigt ny väg. Till sin hjälp har de silverbasharpa, oktavharpa, treradig nyckelharpa, violoncello da spalla samt en blå elektrisk bratch.

Olov & Micke har spelat ihop sedan 1983 då de träffades på Oktoberstämman i Uppsala och upptäckte att de hade en stor gemensam repertoar och ett liknande spelsätt. Det kom sig av att Micke åkt till Ivar Tallroth i Uppsala och lärt sig låtar och Olov hade åkt till Curt Tallroth i Harbo. De hade fått ta del av den rika Bohlin/Tallroth traditionen av de två bröderna. Olov & Micke började spela intensivt ihop och gav ut sin första utgåva ”Det rister i Örat” 1985. De har spelat otroligt mycket tillsammans genom åren i Väsen. Deras senaste album Väsen Duo kom ut sommaren 2021.

Musik i Örtagården 2021
A&L i Örtagården.jpeg
Lördagen den 10 juli står vi för programmet och hyllar livets och naturens skönhet och magi med sång, musik och lyrik. Vi lånar ord och toner från Erik Axel Karlfeldt, Olle Adolphson, Karin Boye med flera och framför även tonsättningar av Lennart.
Lördagen den 24 juli har vi äran att bjuda in sångerskan Margareta Bengtson, som började sin karriär som sopran i den världsberömda sånggruppen Real Group. Sedan många år har hon etablerat sig som en av Sveriges absolut förnämsta sångerskor med den ovanliga kombinationen att ackompanjera sig själv på harpa.
Margareta_Bengtson m harpa.png
bottom of page